«آینه در آینه ۲» با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد
آئین افتتاح نمایشگاه «آینه در آینه ۲» عصر روز گذشته با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، آئین افتتاح نمایشگاه «آینه در آینه ۲» بهعنوان یکی از بخشهای پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، عصر روز گذشته با حضور محمدمهدی اسماعیلی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، محمود سالاری (معاون امور هنری)، عبدالرضا سهرابی (مدیرکل هنرهای تجسمی)، سیدعباس میرهاشمی (دبیرکل پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر)، عبادرضا اسلامی کولایی (رئیس موزه هنرهای معاصر)، امین مویدی (مشاور برنامهریزی و نظارت راهبردی معاونت امور هنری)، محمدحسین حیدری (مدیر انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس)، مجتبی کوچکی (کیوریتور نمایشگاه آینه در آینه ۲)، سید احسان باقری (مدیر خانه عکاسان ایران) و چهرههای دیگری چون: عباس مشهدیزاده، حسین عصمتی، حسین نوروزی، سعید فلاحفر، همسر و فرزند زندهیاد «قربان خلیلی» عکاس انقلاب و... در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ در افتتاحیه نمایشگاه عکسهای زندهیاد قربان خلیلی از وقایع انقلاب اسلامی، برپایی این رویداد را بهانهای برای تجلیل از عکاسان خبری و رسانهای دانست و گفت: عکاسان خبری بهرغم سختیها و مشقتهایی که با آن مواجه هستند، همواره نقش مهمی در ثبت لحظات ماندگار تاریخ انقلاب اسلامی داشتهاند.
وی ضمن تقدیر از همراهی خانواده زندهیاد خلیلی برای برپایی این نمایشگاه گفت: خاطرات بصری جمع کثیری از مردم ایران با تصاویر بدیع عکاسانی چون مرحوم خلیلی از دوران انقلاب اسلامی پیوند خورده است که امروز بخشی از این تصاویر ماندگار پس از ۴۴ سال به نمایش درآمده است.
وزیر فرهنگو ارشاد اسلامی با بیان اینکه برخی عکسهای خبری دوران انقلاب اسلامی نقش مهمی در روند پیروزی انقلاب داشتهاند، گفت: از میان اینگونه تصاویر تاثیرگذار میتوان به عکس مشهور زندهیاد حسین پرتوی از دیدار همافران ارتش با امام خمینی (ره) اشاره کرد.
اسماعیلی در قسمت دیگری از سخنان خود یاد و خاطره مرحوم حبیبالله صادقی را گرامی داشت و یادآور شد که «آینه در آینه ۱» سال گذشته میزبان آثار زندهیاد صادقی و با حضور او برگزار شده بود که بازدید ریاست جمهوری محترم از نمایشگاه را نیز به همراه داشت.
در بخش دیگری از این مراسم، مجتبی کوچکی کیوریتور نمایشگاه «آینه در آینه ۲» با اشاره به جایگاه زندهیاد خلیلی گفت: تا میانه دهه ۸۰ جز همکاران نزدیک مرحوم خلیلی، هیچکس او را نمیشناخت. ما سه عکس معروف و تأثیرگذار از سالهای آغازین انقلاب اسلامی داریم که بر روحیه مردم تأثیر گذاشته و میتوان گفت که هر سه عکس کار روزنامه کیهان بوده است. یکی از این عکسها متعلق به مرحوم عبدالحسین پرتوی و دو عکس دیگر متعلق به زندهیاد قربان خلیلی است.
وی درباره اختصاص دومین دوره از نمایشگاه «آینه در آینه» به عکسهای قربان خلیلی افزود: اگرچه زندهیاد خلیلی فریمهای کمی را از سالهای آغازین انقلاب به ثبت رسانده و شاید دلیلش این باشد که او کارمند جایی نبود و به عنوان عکاس آزاد فعالیت میکرد، باوجود این، وی با همین فریمهای اندک نیز شاهکار آفریده است. خلیلی از شهریور تا اسفند ۱۳۵۷ عکاسی کرده و مجموعا ۱۲۴۱ فریم را به ثبت رسانده است. نکته دیگر این است که او هیچگونه تحصیلات آکادمیکی در حوزه هنر نداشته و عکاسی را بهشکل خودآموز فراگرفته است.
کوچکی یادآور شد: متاسفانه آثار زندهیاد خلیلی مفقود شده است و همه باید کمک کنیم تا عکسهای او پیدا شود. مرحوم خلیلی مظلوم واقع شده است و امیدوارم آقای وزیر کمک کنند و بتوانیم سایر کارهای این عکاس را هم بیابیم. اکنون ۵۷ فریم از عکسهای خلیلی موجود است که من همه آنها را به موزه هنرهای معاصر آوردهام و در پایان باید بازگردانم؛ زیرا تکنسخه هستند و از روی آنها کپی گرفته شده است.
در قسمت دیگری از این مراسم، سیدعباس میرهاشمی دبیرکل پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در سخنانی به نحوه شکلگیری بخش «آینه در آینه» اشاره و بیان کرد: سال گذشته در جریان برگزاری چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، یک کار پژوهشی را با محوریت نقاشی انقلاب اسلامی آغاز کردیم و امسال محور کار را روی عکاسی قرار دادیم.
وی افزود: جشنواره هنرهای تجسمی فجر امسال، پانزدهمین دوره خود را طی میکند و تلاش کرده است دامنه کاری خود را در استانها و نیز در حوزههای پژوهشی گسترش دهد. امیدوارم در دورههای آینده جشنواره بتوانیم فصل سوم و چهارم «آینه در آینه» را نیز داشته باشیم و همه فعالیتهای ما مفید و پژوهشمحور باشد.
در بخش دیگری از این آئین، کولایی رئیس موزه هنرهای معاصر با بیان این نکته که موزه توانسته است خود را بهروز نگه دارد، خاطرنشان کرد: نگاه مدیریت فعلی موزه بر حوزه پژوهش استوار است و هماکنون ۱۵ عنوان کتاب در دست چاپ قرار دارند.
در ادامه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با هیات همراه از بخشهای مختلف نمایشگاه بازدید کردند.
گفتنی است که نمایشگاه «آینه در آینه ۲» تا پایان روز ۲۰ فروردین ماه ۱۴۰۲ پذیرای عموم بازدیدکنندگان خواهد بود. این نمایشگاه امتداد «آینه در آینه ۱» است که سال گذشته در قالب بخشی جدید، به جشنواره هنرهای تجسمی فجر افزوده و با استقبال مخاطبان مواجه شد.